Výber šperkov na výnimočné príležitosti ako sú plesy rozhodne netreba podceňovať. Šperkom by sme mali venovať rovnako veľa pozornosti ako voľbe plesovej róby. Nešťastne zvolené šperky na ples môžu ublížiť aj tým najkrajším šatám od významného dizajnéra. Poďme sa teda bližšie pozrieť, na čo sa pri voľbe šperkov na ples zamerať a aké pravidlá by sme určite nemali obísť.

Šperk, ktorý si zvolíme k plesovým šatám, by mal predovšetkým harmonizovať s typom výstrihu a celkovým dizajnom šiat. Riaďte sa dvoma jednoduchými pravidlami. Pri výraznej róbe postavte šperk do úlohy doplnku, aby si šaty a šperk „nekonkurovali“. Naopak pri jednoduchších šatách s čistými líniami je možné vybudovať celý wow efekt práve na extravagantnom šperku. Na aké šperky na ples sa však zamerať pri konkrétnom type výstrihu? Radí naša dizajnérka Andrea Balašov.

Véčkový výstrih

V tomto prípade odporúčam vyplniť výstrih výrazným náhrdelníkom a kopírovať jeho tvar a hĺbku aj tvarom šperku. Do hlbokého špicatého výstrihu zvoľte dlhý visiaci náhrdelník a do kratšieho špicatého výstrihu kratší visiaci náhrdelník. Vtedy sa nám predĺži krk a pekne vynikne dekolt. V situácii, keď je dáma veľmi štíhla, môže naopak siahnuť po hrubšom okrúhlom náhrdelníku, ktorý rozbije predlžujúci efekt tohto výstrihu a opticky vyplní hornú časť šiat. Výrazný náhrdelník môžete ešte doplniť napríklad zaujímavým prsteňom.

Okrúhly výstrih

Pri okrúhlom výstrihu uvažujte nad výberom druhu šperku na ples podľa toho, aký hlboký je výstrih. Pri hlbšom okrúhlom výstrihu odporúčam zvoliť krátky náhrdelník rovnako okrúhleho tvaru, ktorý nebude zasahovať do línie šiat. Šírku náhrdelníku zvoľte podľa hrúbky Vášho hrdla. Tenký krk = tenký náhrdelník, hrubší krk pokojne hrubší náhrdelník. V situácii, keď je okrúhly výstrih bližšie ku krku, namiesto náhrdelníka siahnite skôr po dlhých visiacich náušniciach a k nim ladiacom náramku.

Lodičkový výstrih – od ramena k ramenu

Tento typ výstrihu je vykrojený len veľmi mierne, preto ho určite nekombinujte s náhrdelníkom, ktorý by bol umiestnený na šatách. Pozornosť skôr zamerajte na výrazné dlhé náušnice, prípadne ich doplňte o výrazný prsteň, či náramok tón v tóne.

Hranatý alebo obdĺžnikový výstrih

Výstrih, ktorý lichotí dámam s väčším hrudníkom a širšími ramenami, by už nemal byť doplnení o žiadnu ďalšiu geometriu. V prípade, ak sa rozhodnete vyplniť tento výstrih náhrdelníkom, zvoľte buď okrúhly náhrdelník, alebo šperk netradičného tvaru. Nič nepokazíte ani visiacimi náušnicami, či náramkom.

Šaty bez ramienok

Vybrať šperky na ples pri korzetovom type šiat, je o niečo jednoduchšie, keďže tu je „dovolené“ skoro všetko. Zažiarite s akýmkoľvek druhom náhrdelníku, nezabudnite však výber prispôsobiť veľkosti Vášho dekoltu, či celkovému dizajnu šiat. Rovnako tak zoberte do úvahy, aký účes ste si naplánovali. Pri uvoľnenom účese s rozpustenými vlasmi nemá zmysel ísť do náušníc, ktoré budú tým pádom zahalené.

Výstrih na chrbte

Čoraz častejšie siahajú dámy po výstrihu odhaľujúcom chrbát namiesto dekoltu. Tu odporúčam zvoliť „obojok“ s visiacim doplnkom smerom dozadu, aby spredu náhrdelník nezasahoval do zóny šiat a vzadu bol výstrih jemne vyplnený, čím dosiahnete ešte väčší predlžujúci efekt postavy. Je však možné, že takéto šperky na ples v bežnej ponuke šperkov nenájdete. Skúste teda vyhľadať dizajnéra, ktorý Vám takýto šperk vyrobí na mieru. Zaručene budete kráľovnou večera.

Viac inšpirácií nájdete na našom Instagrame: @la_garcia_sperky.